Μανιάτικα Χωριά της Μπαρδούνιας:

Ο Νικήτας Νηφάκης αναφέρει στην έμμετρη "Ιστορία της Μάνης όλης", στίχοι 101-108:
..Ετούτα είναι της Μηλιάς τα δυτικά χωρία, τα άλλα είναι βορεινά στη μεσιανή μερία. Μπροστά είν' η Καστάνιτζα, στις μάχες ξακουσμένη και στην Τουρκίαν ακούεται, ας είν' και μεθυσμένη. Το Σελεγούδι το πτωχό, τα Κόκκινα Λουρία, ο Άγιος Νικόλαος και άλλα δυο χωρία Μαλτζίνα λέγεται το εν, Αρχοντικόν το άλλο και έως εδώ σώνονται, δεν είναι πλέον άλλο. Στην Μάνη ανήκουν μόνο αυτά τα 6 χωριά στα οποία ποτέ δεν χτίστηκε τουρκομπαρδουνιώτικος πύργος, αλλά ούτε κατοίκησε σ' αυτά αγάς (τουρκομπαρδουνιώτης), αλλά μόνον Έλληνες.

Η Μάνη γεωγραφικά αποτελείται:

Aπό την Έξω Μάνη (από το Οίτυλο μέχρι τη Βέργα), τη Κάτω Μάνη (από τα Μπαρδουνοχώρια μέχρι το Σκουτάρι) και από τη Μέσα Μάνη (από το Οίτυλο και το Κότρωνα μέχρι το Ταίναρο). Η ανατολική Μέσα Μάνη αποκαλείται Προσηλιακή και το δυτικό τμήμα της Αποσκιαδερή . Αποτελείταισυνολικά από πέντε Δήμους. Δύο πρώην κοινότητες υπάγονται τώρα στο Δήμο Καλαμάτας και έξη στο Δήμο Σμήνους. Υπάρχουν 250 περίπου χωριά και μικροί οικισμοί και σε όλη την Μάνη υπάρχουν περισότεροι από 750 πύργοι 7 κάστρα και περίπου 1000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες .

Ο Δήμος Τευθρώνης (επαρχία Γυθείου),

Πρωτοιδρύθηκε το 1835, με έδρα το χωριό Τευθρώνη (Σκουτάρι), ενώ το 1841 μετονομάσθηκε σε Δήμο Κολοκυνθίου και συγχωνεύθηκαν σ’ αυτόν οι Δήμοι Κνακαδίου, Ασίνης και μέρος του Δήμου Σκοπού. Το 1864 μεταφέρθηκε η έδρα του Δήμου στο χωριό Κότρωνας, από το Φλομοχώρι, όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά και το 1896 μετονομάσθηκε και πάλι σε Δήμο Τευθρώνης.

Η Μάνη ( Δυτική Μέσα Μάνη)

Έχει μια πολύ πλούσια ιστορία που φτάνει μέχρι τα προιστορικά χρόνια. Τα ευρήματα στην "Αλεπότρυπα" και "Βλυχάδα" (Πύργος Διρού) και στο "Απήδημα" στα "Καλαμάκια"(Αρεόπολης) μας δείχνουν πως αυτός ο τόπος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην Παλαιολιθική εποχή. Από τότε η ανθρώπινη παρουσία συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ)

 

 

 

@ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ;